Start
Uppåt
Sommarutställning
Enhörna Hembygdsförening
Box 39
150 23 ENHÖRNA
www.enhorna.nu
e-post
 
webmaster

 

 

Museum

  Enhörna hembygdsmuseum är inrymt i de två gamla skolbyggnaderna i Överenhörna.

Här finns omfattande samlingar av minnen från bygden samt ett stort antal foton av hus, människor och miljöer från förr. Du kanske hittar bilder av någon som förr bott i ditt hus?

Varje år ordnas en temautställning - för mer information klicka på länken till vänster.

Man kan köpa kaffe med bröd, vykort samt föreningens olika skrifter.

Under vintern har ett intensivt arbete pågått med att förverkliga ombyggnaden av museet och vi räknar med att det mesta ska vara klart till öppnandet av museet den 6 juni i samband med nationaldagsfirandet. Ansiktslyftet omfattar såväl byggnaderna som området kring museet.

Småskolan

I småskolan från 1876 stiger man in i tamburen där olika "isredskap" är utställda. Isklor, issågar, skridskor, skidor m.m. Ett isskåp från Horn finns också där man med lite god fantasi fortfarande kan känna lukten av isad punsch.

Nästa rum är det gamla omklädningsrummet där nu vårt kafé är inrymt. Kartor på väggarna och en utställning av unika "91:an" bilder ger en trivsam miljö.

Gamla slöjdsalen är numera en fotosal där gamla fotografier med Enhörnamotiv är samlade i lättöverskådliga fotoramar. Idag har vi över 1.000 fotografier i våra samlingar och de flesta finns uppsatta i museet. Vill man ta igen sig lite kan man slå sig ner vid en bordsgrupp med originalmöbler från det ursprungliga Emyhemmet.

Skolmuseum

Den gamla skolan rymmer naturligtvis också ett skolmuseum! Här står bänkar och kateder så som de stod den sista skoldagen en försommardag på 1966, och på griffeltavlan finns frökens önskan om en glad sommar fortfarande kvar.

Efter "Den blomstertid nu kommer" reste sig barnen och gick på sommarlov. Fröken Mia Isacsson plockade ihop lite saker och lämnade salen. I stort är inget ändrat sedan dess. Gamla skolplanscher, bokstavsbilder, Lyckoslanten, en konserverad råtta, Kamratposten, några uppstoppade fåglar skapar nostalgikänsla och återuppväcker minnen.

Både dagens skolbarn och de med minnen från skolan förr brukar uppskatta det ljusa klassrummet, de gamla planscherna och de tummade läseböckerna.

Vi har flera gånger ordnat undervisning i gammal stil, ett uppskattat tema för en skolresa.

Storskolan

Storskolan från 1850 har tre rum. I tamburen har vi samlat Enhörnas ångbåtshistoria. Förrummet hyser en elegant del med möbler från Ekensbergs slott. De forna ägarna Marie-Louise och Ludvig Brinck blickar ner från varsin oljemålning. I andra delen av rummet kommer vi att ha vår årliga konstutställning. Salen är uppdelad i en hantverkardel och en utställningsdel. Hantverkardelen kommer att visa interiörer från hantverk i Enhörna. I första fasen blir det en smedja och ett snickeri.

Utställningsområdet är reserverat för Husaby och ska visa upp resultatet från utgrävningarna av kungsgården. Husabyutställningen kommer också att ha en mer allmän del för arkeologi och osteologi. Kanske också en sandlåda för de yngre som vill gräva efter skatter.

Husaby

Kungsgården Husaby-Enhörna utgrävdes för cirka 25 år sedan, nu gör vi området tillgängligt med stigar och passager. Skyltar med information kommer att finnas vid de olika utgrävningsplatserna. Beskrivning av området finns på anslagstavlan vid entrén till området samt i en "fickbroschyr". En mer detaljerad information om utgrävningen och de slutsatser som dragits finns samlade i en "populär-skrift" som kan köpas i museet.

Övrigt

Trolltallen är flyttad till planen bakom småskolan. Anslagstavlan på långsidan av redskapsboden kommer att redogöra för trolltallar i allmänhet och Enhörnas tallar i synnerhet.

Skostallet från Vinberga står i närheten av Trolltallen och dess historia finns också på anslagstavlan.

Bikuporna som restaurerats av Bengt Höglund har också kompletterats med en beskrivning av deras bakgrund.

Öppethållande, guidning, kontakt

Museet öppnas i samband med hembygdsföreningens nationaldagsfirande och är sedan öppet varje söndag kl 13-16 till och med september.

Vi guidar gärna om ni kontaktar oss i förväg. Anne-Marie Andersson är kontakt för museet och skolundervisning och nås per tel 08-550 420 16 eller e-post.

Hitta hit

Med bil kör man till Överenhörna kyrka, ca 11 km från Ekeby. Från kyrkan ser man de två gulputsade skolhusen uppe i backen till vänster. Här finns kartor.

Vill man ta SL-bussen är det linje 787 från Södertälje C som gäller. Observera att inte alla avgångar går ända fram till Överenhörna kyrka. Planera din resa här:

SLs logotyp Ta snabbaste vägen med SL till oss